2012-09-29

Andouille

Nu är det dags för korv igen. Den här gången hade jag hjälp av min kompis Tomasz och hans elektriska köksassistent.
Receptet är en variant av Andouille, en korv som  är populär i Lousiana och är använd i andra recept som gumbo eller jambalaya. Helst ska den rökas lite lätt men mina möjligheter till rökning av korv är för tillfället obefintliga. Vilket är lite tråkigt.
Andouille färdig att tillagas.
Även den här gången använde jag fläskkarré. Det var inte tanken från början men det var ett bra pris på fläskkarrén i bit i min lokala affär.
Bitar av fläskkarré.
Innan jag hittade fläskkarrén hade jag letat upp en charkuterist och köpt grisfett eftersom jag tänkte att jag skulle använda lite magrare griskött. När jag väl hade det så tyckte jag att det var lika bra att prova och ha i lite. Fläskkarrén såg lite magrare ut än förra gången.
Grisfett
Förra gången använde jag min manuella kvarn. Den här gången provade vi en köksassistent och det var   enklare men eftersom kvarnen var lite smal så tog det ungefär lika lång tid.
Färs utan att veva.
Det sista vi gjorde var att mala ner grisfettet.
Malt kött och fett
Ingredienser till andouillen:

  • 1000 g Griskött
  • 16 g Salt
  • 6 g Krossad svartpeppar
  • 4 g Cayennepeppar
  • 16 g Vitlök hackad/krossad
  • 2 g Timjan
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Ströbröd

Som vanligt så avvek jag lite från grundreceptet. Dels hade jag lite mer kött, ca 2200 g fläskkarré, och jag valde att ha i lite grisfett, ca 200 g. Vilket betydde att jag hade i lite mer kryddor, ströbröd och vatten.
Bilden nedan visar allt utom ströbröd och vatten.
Färs och kryddor.
Blanda ihop allting ordentligt och se till att det inte finns några fickor med kryddor eller köttdelar utan kryddor.
Färdigblandad korvsmet.
Gör en liten köttbulle och stek den eller lägg den i microvågsugnen för att smaka på kryddnignen och stilla hungern.
Den lilla smakbiten till kocken.
Om kryddningen är bra så är det dags att fylla färsen i fjälstren. Nedan så är det redan gjort och vissa korvar är färdigknutna.
Färdigknuten andouille i skålen.

 Noteringar

Att vara ute i sista minuten kan vara dåligt. I det här fallet betydde det att jag fick köpa nötfjälster eftersom de inte hade grisfjälster. Det funkade men inte mer.
Att mala köttet med köksassistenten var ganska bra men att stoppa korven via den var en annan sak. Korvhornet sitter så högt upp att det nästan måste vara ett jobb för två personer. Därav inga bilder från stoppningen av korven den här gången heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar