Tidigare i våras gick jag en korvkurs hos
Taylors and Jones, med sig hem från kursen fick alla deltagare en kasse korv som nu är slut så det är dags att försöka sig på att göra egen korv hemma.
Efter att ha tittat på en hel del recept och "att göra korv" hemsidor och böcker så känns det som att det går att göra korv hur komplicerat som helst. Jag kommer att börja med att göra enklare recept med få ingredienser och inga färska ingredienser som lättare kan bli dåliga.
Min tanke när jag började fundera på vilken sorts korv jag skulle göra var att köttet skulle ha ungefär 20% fett. Det är en bra fråga om jag fick till det eller inte men som bilderna nedan visar så var det en del fett med i fläskkarrébiten.
|
Hyfsat vackert knutna korvar. |
Ingredienser till korven:
- 1,2 kg fläskkarré i bit (lite försvinner i köttkvarnen)
- 2 dl ströbröd
- 2 dl vatten
- 1 msk salt
- 1 msk vitpeppar
- 1 tsk salvia
- 1 tsk muskotnöt
- 1 tsk mejram
|
Bit av fläskkarré, ca 1,2kg. |
|
Skivor av fläskkarrén som visar mängden fett. |
Här är fläskkarrén skivad men den måste skäras upp i mindre bitar, typ tärningar, innan det är enkelt att mala dem i en handdriven köttkvarn.
|
Köttkvarn efter användande. |
Lite kletande med köttkvarnen blev det eftersom jag inte hade någon bunke som var tillräckligt låg för att gå in under köttkvarnen.
När färsen är färdigmald ska allting annat i en stor bunke med gott om plats för bearbetning. Det viktiga här är att de olika ingredienserna blir jämnt fördelade, jobbigast blir det om ströbrödet klumpar sig.
|
Kockens provbit. |
Är du osäker på kryddningen eller om det är din första gång du provar en ny korv så kan du steka på en liten bit korvsmet och smaka.
Eller så gör du det i alla fall för att kocken behöver en bit.
|
Färdigbundna korvar. |
Efter att korven är stoppad, vilket det inte blev några bra kort på, jag är tvungen att göra mer korv snart igen bara för att få till det, så ska den bindas. Min tanke var att binda den så
här. Det går att diskutera om mina blev lika bra, jag måste öva lite mer tror jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar