Jag har inte tillgång till något päronträd så nu när jag hittade billiga päron i min lokala butik var jag tvungen att köpa en bunt. Det blev kanske lite många så nu ska jag göra päronmarmelad så att de inte bara ligger och ruttnar.
|
Päron och mörk rom. |
Ingredienser till marmeladen:
- 1 kg päron, jag använde conferance
- 750 g syltsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4 cl mörk rom
- 1-2 dl vatten
|
Ingredienserna |
Skala och kärna ur päronen. Jag försökte även få bort de trådar som går från kärnhuset till toppen av päronet. Det verkade enklast att dela päronet i fyra delar och lite snett skära bort det.
|
Två skalade fjärdedelspäron med ett kärnhus. |
När de hackade päronbitarna ska kokas så är det viktigt att de inte bränns fast. Därför hade jag i lite mer än 1 dl vatten för att skydda dem lite. Hur mycket vatten som behövs kommer att bero på hur fasta päronen är och hur länge och varmt de kokar.
|
Hackade päron i kastrullen med lite vatten. |
Bilden nedan visar mosiga päronbitar som har kokat i 20 minuter. Om marmeladen ska vara helt slät så kan man använda en stavmixer men jag gillar lite bitar och använde en potatismosare.
|
Kokade päronbitar. |
När de kokta päronen har rätt konsistens/bitstorlek tillsätts syltsockret och vaniljsockret.
|
Socker och mosade päron. |
Låt sockret smälta och koka i 5 minuter.
|
Kokande päronmarmelad. |
När marmeladen har kokat färdigt hälls rommen i. Lyssna på när alkoholen dunstar bort och ta därefter av kastrullen från plattan. Häll upp resultatet i desinficerade burkar och kyl dem snabbt. Vänta ett litet tag och avnjut.
|
Smaskig päronmarmelad med mörk rom. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar