2012-09-03

Päronmarmelad med mörk rom

Jag har inte tillgång till något päronträd så nu när jag hittade billiga päron i min lokala butik var jag tvungen att köpa en bunt. Det blev kanske lite många så nu ska jag göra päronmarmelad så att de inte bara ligger och ruttnar.
Päron och mörk rom.
Ingredienser till marmeladen:

  • 1 kg päron, jag använde conferance
  • 750 g syltsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 cl mörk rom
  • 1-2 dl vatten

Ingredienserna
Skala och kärna ur päronen. Jag försökte även få bort de trådar som går från kärnhuset till toppen av päronet. Det verkade enklast att dela päronet i fyra delar och lite snett skära bort det.
Två skalade fjärdedelspäron med ett kärnhus.
När de hackade päronbitarna ska kokas så är det viktigt att de inte bränns fast. Därför hade jag i lite mer än 1 dl vatten för att skydda dem lite. Hur mycket vatten som behövs kommer att bero på hur fasta päronen är och hur länge och varmt de kokar.
Hackade päron i kastrullen med lite vatten.
Bilden nedan visar mosiga päronbitar som har kokat i 20 minuter. Om marmeladen ska vara helt slät så kan man använda en stavmixer men jag gillar lite bitar och använde en potatismosare.
Kokade päronbitar.
När de kokta päronen har rätt konsistens/bitstorlek tillsätts syltsockret och vaniljsockret.
Socker och mosade päron.
Låt sockret smälta och koka i 5 minuter.
Kokande päronmarmelad.
När marmeladen har kokat färdigt hälls rommen i. Lyssna på när alkoholen dunstar bort och ta därefter av kastrullen från plattan. Häll upp resultatet i desinficerade burkar och kyl dem snabbt. Vänta ett litet tag och avnjut.
Smaskig päronmarmelad med mörk rom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar