2012-10-03

Fläderbärssaft

Nu är äntligen bären på flädern mogna för att plockas. Eftersom jag använde mig av blommorna för att göra saft så kändes det inte mer än rätt att göra något av bären också, det fick bli saft av dem med. 

Min syster har varit och hälsat på i helgen och fläderblomssaften var enligt henne en stor hit. Hon fick tyvärr inte smaka något av fläderbärssaften eftersom det som vi inte gett bort har hamnat i frysen. Det måste verkligen vara något av det bästa man kan ge bort, något man gjort själv. Jag vet att i alla fall jag uppskattar en sådan gåva väldigt mycket. 


Fläderbärssaft
2 l fläderbär 
ca 5 dl vatten, eller tills de täcker bären
1 tsk citronsyra 
5-6 dl socker per liter avrunnen saft


Gör så här:

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vatten.
Koka ca 10 minuter tills bären gått sönder och kläm dem emot grytans kant.
Sila saften och låt den självrinna i ca 30 minuter, mät den och koka upp den igen. Tillsätt socker och citronsyra och koka upp ytterligare en gång.
Skumma av och häll på rena, varma flaskor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar