2012-07-15

Ströbröd

Ibland blir det en liten brödkant över som ingen hinner eller vill äta upp innan den blir lite gammal och tråkig. Nu har jag tagit till vara på dem och gjort mitt eget ströbröd.
Ströbröd och råvara.
För att få ihop en ordentlig mängd så har jag sparat gamla bitar ett tag genom att ha fryst in dem. På plåten nedan syns frukterna av mitt samlande.
Dessa gamla bitar bröt jag sönder till ganska små bitar, vissa skar jag med kniv så att de inte skulle vara så stora. Större bitar - längre tid i ugnen.
Självklart så kommer det färdiga resultatet bero på vilken sorts bröd som används. Jag har valt bort allt bröd med frukt i.
Gamla sönderbrutna brödkanter.
När brödbitarna är förberedda så är det dags att torka dem i ugnen. Jag hade lite bråttom så jag torkade dem på 150 grader i 45 minuter. Nästa gång tror jag att jag kommer att ha lägre temperatur, runt 100 grader, och göra det i 2 timmar.
När brödet torkar drivs fukten ut som annars kan skapa mögel. Dock så är det viktigt att inte bränna brödbitarna eftersom ströbrödet kommer att ta smak av det.
Samma brödkanter torkade i ugnen.
Skillnaden innan och efter ugnen är att brödbitarna är varma och frasigare. Låt dem svalna och kör dem sedan i en mixer.
Beroende på vad du har för mixer så kommer resultatet bli att alla smulor inte är lika stora. Jag använde en sil för att skilja det färdiga ströbrödet. Allt som inte är tillräckligt litet åker tillbaka i mixern tills de har rätt storlek.
Olika storlek på smulorna.
Spara det färdiga resultatet som vanligt, torrt och mörkt.
Det färdiga resultatet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar