2012-09-21

Plommonmarmelad med whisky

Som tack för en burk med min tidigare plommonmarmelad fick min sambo och jag plocka plommon från min kusins trädgård. Fina mogna plommon med gult fruktkött.
Eftersom jag redan har gjort en plommonmarmelad med mörk rom i år var jag tvungen att prova något annat med de här plommonen. 
Mina habaneroplantor har inte börjat bära frukt ännu så det får vänta ett tag med att använda dem som smaksättning. Redan när jag gjorde min krusbärsmarmelad i år har jag funderat på hur det skulle vara att använda en ganska rökig whisky så det är vad jag gjorde den här gången. Även om receptet är väldigt lika så är smak och färg olika.
Gula svenska plommon och ett glas whisky.
Som vanligt så kanske jag försöker göra lite väl mycket marmelad, men vad gör väl det. Vågen visar nästan 1500 gram.
Nästan 1500 gram.
Ingredienser:

  • 1500 g plommon, gult fruktkött, ganska söta
  • 1000 g syltsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 6 cl rökig whisky
  • 1 dl vatten

Ingredienser och två burkar för förvaring.
En stor skillnad från de förra plommonen som jag köpte var att de här var mycket mognare vilket är härligt när de äts färska. Det är mycket mer slabbigt när de ska skalas dock.
Efter skalning så tog jag ur kärnorna och hackade plommonen.
Ha i lite vatten tillsammans med plommonen så att risken för att bränna fast dem minskar.
Skalade, urkärnade och hackade plommon i lite vatten.
Koka plommonen i 10 minuter eller tills de har den konsistens som eftersöks. Tiden kommer att bero på hur fint hackade de är och hur stora bitar marmeladen ska ha. Jag brukar använda min slev för att krossa bitar mot kanten när jag rör om.
När du är nöjd så ska sockret i.
Häll i syltsockret och vaniljsockret.
Låt sockret smälta, rör om lite under tiden. Koka därefter allt i 5 minuter och tillsätt sedan whiskyn.
Häll upp allting i rengjorda glasburkar. Till den här mängden marmelad så behövde jag två 0,5 liters burkar, en 2 deciliters burk och sex stycken små 1 deciliters burkar som är med på bilden nedan.
Jag ställde även fram en burk från den förra plommonmarmeladen jag gjorde för att visa kontrasten i färg. Den självklara slutsatsen kommer att bli, att inte nog med att det är svårt att veta och lära sig vad man gillar bäst i form av frukt, koncistens och tillbehör när det kommer till sylt och marmelad, det finns stora nyanser av smak och utseende inom samma frukt.
Plommonmarmelad
Resultat och en ingrediens till kocken.
För att framhäva skillnaderna så tog jag en närbild. Det är fina färger och smakerna är fantastiska.
Plommon
Härlig skillnad i färg och smak.
Rökig whisky eller inte rökig whisky. Det är en bra fråga.
Jag, som uppskattar rökig whisky till och från, tycker att det blev väldigt bra med rökig whisky till plommonen. Men jag tror just nu att det kanske fortfarande passar bättre med en lättare rökighet till krusbärsmarmeladen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar