2012-09-15

Surdegsbröd med dinkel

Nästa bröd gjort på min surdeg blev ett dinkelbröd. Efter detta bröd så såg jag inte till min surdeg tillräckligt mycket, den vandrar numera i surdegshimlen... Jag hörde förut, när surdeg var som mest hypat, att det finns surdegshotell som man kan lämna in sin surdeg på när man ska vara borta i några dagar. Undra om de har olika standard på rummen där? Man vill ju inte att ens surdeg ska behöva sova i ett gemensamt rum med delad dusch och toalett. Jag får helt enkelt starta en ny surdeg, och jag har ju alltid min vildjäst att se fram emot att använda.



Surdegsbröd med dinkel

Ingredienser:
Jag utgick från samma recept som Leilas levain men bytte ut en del av vetemjölet mot dinkelmjöl.



10 g färsk jäst
240 g ljummet vatten


500 g vetemjöl special
340 g dinkelmjöl
400 g surdeg
ca 25 g salt




Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i maskin i cirka 10 minuter.
2. Tillsätt surdeg, salt och resterande mjöl. Knåda degen på låghastighet i maskin i 20 minuter.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i cirka 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord av trä och vik försiktigt ihop degen till en limpa. Undvik att arbeta degen, hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek i ungefär 1½ timme.
6. Stjälp upp brödet på en plåt och ställ in den i ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten för att få en fin skorpa på brödet. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40-50 minuter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar