2012-09-12

Leilas Levain

Nu är mitt första surdegsbröd på ett bra tag bakat, och uppätet. Jag känner att jag säger det varje gång jag pratar om surdegsbröd, men det är en sådan stor skillnad! Detta bröd gick åt på bara några dagar, och då gjorde jag ändå en gigantisk limpa. 


Denna levain kan nog anses som en fuskvariant av många, mer erfarna brödbakare än mig. I vissa böcker ska en levain förberedas i flera dagar, men jag var alltför ivrig att få prova min surdeg så jag tog en snabbare variant.

Jag är en av dom som råkat ut för "förkylningsboomen" som går just nu så jag är hemma från jobbet, men det kryper redan i kroppen på mig så trots att jag är snuvig och varm så har jag satt igång ännu ett bröd. Jag kommer nog inte bjuda någon annan på det dock.


Leilas Levain

Ingredienser

10 g färsk jäst
240 g ljummet vatten
840 g vetemjöl special
400 g surdeg
ca 25 g salt


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i maskin i cirka 10 minuter.
2. Tillsätt surdeg, salt och resterande vetemjöl. Knåda degen på låghastighet i maskin i 20 minuter.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i cirka 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord av trä och vik försiktigt ihop degen till en limpa. Undvik att arbeta degen, hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek i ungefär 1½ timme. 
6. Stjälp upp brödet på en plåt och ställ in den i ugnen. Släng in 1 dl vatten på ugnsbotten för att få en fin skorpa på brödet. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40-50 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar