2012-09-01

Surdeg & Vildjäst

Nu är min surdeg och vildjäst äntligen färdiga att användas! Jag har redan hunnit baka ett bröd med surdegen och recept på det kommer snart. Det är sån himla skillnad mellan att använda surdeg och vanlig jäst som du köper. Brödet får en mycket godare och djupare smak och det blir inte torrt och tråkigt på en gång. 



Att göra en surdeg är ju en viss process och jag har misslyckats flera gånger eftersom jag glömt att ge den, den omtanke den behöver. Den här gången har jag lyckats och den bubblar fortfarande på. Vildjäst kräver mycket mindre omtanke och när den väl är färdig kan den stå i kylen i flera månader utan att man behöver göra något med den.


Surdeg.

Dag 1. 
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl rågmjöl
1 dl vatten
Blanda i en ren glasburk med lock. Konsistensen ska likna en tjock pannkakssmet. Förvara i rumstemperatur.

Dag 2.
Nu har surdegen förhoppningsvis börjat bubbla och det börjar lukta jäst. 
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl rågmjöl
1 dl vatten

Dag 3. 
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl rågmjöl
1 dl vatten

Dag 4
Nu är surdegen antagligen redo att bakas med!



Vildjäst

125 g russin
50 g honung 
25 g ljust muscovadosocker
250 g vatten

Blanda ihop alla ingredienser i en glasburk och låt stå i rumstemperatur i 5 dagar. Skaka lätt på burken morgon och kväll. Efter 5 dagar silas russinen bort och vätskan hälls tillbaka i burken. Jsäten förvaras i kylskåp och håller i cirka 2 månader.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar