2012-09-09

Plommonmarmelad med mörk rom

När det är skördetid så finns det billiga frukter och grönsaker vilket gör att det är lätt att man hittar saker som är trevliga. Precis som med päronmarmeladen så hittade jag billiga plommon i en lokal affär.
Plommonmarmelad med mörk rom.
Eftersom det gick åt några plommon som jag åt direkt vägde jag upp hur mycket jag hade kvar.
Ungefär 1500 g plommon.
 Ingredienser till marmeladen:

  • 1500 g plommon av sorten Black Diamond.
  • 1000 g syltsocker.
  • 2 msk vaniljsocker.
  • 6 cl mörk rom.
  • 1 dl vatten.

Ingredienser
Jag har sett att det finns andra recept där plommonen ska kokas hela eller skalade med kärnorna i. Dessa känns lite jobbiga så jag skalade och kärnade ur mina innan jag började koka dem.
Det enklaste sättet jag vet för att kärna ett plommon är att ta en kniv och lagom försiktigt skära in till kärnan för att sedan följa kärnan runt hela frukten. När snittet är gjort så vrids de två halvorna mot varandra och kärnan kommer att sitta fast i ena halvan som bilden nedan visar.
Om det är svårt att få bort kärnan så upprepas proceduren så att det blir en kärna med en fjärdedels plommon på ungefär som den lilla biten högst upp på bilden.
Skalade och delade plommon på väg att kärnas ur.
Hacka de urkärnade plommonen och häll dem i en kastrull. Tillsätt även ungefär 1 dl vatten så att de inte bränns fast.
Skalade, urkärnade och hackade plommon.
Koka plommonen i ungefär 10 minuter tills de har en bra konsistens och ha där efter i syltsockret och vaniljsockret.
I med syltsockret och vaniljsockret.
När sockret har smält låter jag det koka i 5 minuter innan jag häller på rommen. Efter att det har fräst klart så häller jag upp allt på desinficerade burkar.
Resultat med några ingredienser.
Jag blev lite förvånad över färgen som jag tycker blev mycket fin.
Fin och intressant färg.
 Till mamma,
tack för allt stöd och bidraget till den jag är idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar