2012-08-02

Franskt bröd med poolish

Jag börjar sakta men säkert närma mig surdegsbrödsbakandet. Detta bröd är gjort med en poolish, vilket är en fördeg som sätter igång fermenteringen av degen. Jag har varit lite dålig på att ta hand om surdegar som jag satt igång förut och därför drar jag mig lite för det. En poolish tycker jag då är en någorlunda okej ersättning.


Jag tycker att bröd ska få ta tid på sig så att det verkligen smakar något men det är inte alltid man orkar ha en deg igång i 2-3 dagar innan man får smaka det. En poolish kan man sätta igång på morgonen och baka brödet på eftermiddagen/kvällen.





Franskt bröd med poolish


På morgonen:
5 g jäst
3 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl

På kvällen:
8 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl
1 msk salt

Gör så här:

1. På morgonen: Blanda ingredienserna i en bunke. Täck med plast och låt stå under dagen tills den är full av bubblor.
2. På kvällen: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop poolishen till en smidig deg. Plasta in och låt vila 1 timme. Baka ut 2 limpor och lägg på en plåt. Låt bröden jäsa under duk i 1 timme till. Sätt ugnen på 250 grader och spraya in lite vatten innan du sätter in bröden. Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader efter 10 min. Grädda ytterliggare 30 min, eller tills det låter dovt när du knackar på undersidan av brödet






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar