2012-08-26

Ricotta


Än en gång så experimenterar jag lite, denna gång med ost. Jag har provat göra en egen ricotta! När man tänker på osttillverkningen, eller i alla fall jag, tänker man ju att det är en process som tar en hel del tid och som innefattar massa olika moment men ricotta var verkligen helt annorlunda än vad jag tänkt mig. Det tog nog lite längre tid för mig än vad det borde ha gjort eftersom jag var osäker på om ricottan hade börjat ysta sig eller inte, men om man följer detta recept så går det på cirka 20 minuter och var helt otroligt enkelt. 

Ricotta

Ingredienser:
1 l mjölk (röd)
1,2 dl grädde
4 msk grekisk yoghurt
1½ tsk citronjuice
½ tsk salt


Gör så här:
Blanda mjölk, grädde, yoghurt, citronjuice och salt i en mediumstor kastrull. Värm på medelhög värme tills det börjar sjuda och låt sjuda tills det börjar klumpa sig, cirka 2-3 minuter.
Medan blandningen värms upp kan du klä en djup skål med några lager av ostduk (jag har ingen ostduk men jag tog en saftsil av tyg plus en kökshandduk och det fungerade alldeles utmärkt).
När blandningen börjar klumpa sig så häller du den över ostduken. Låt silas i 5 för en krämig ricotta, eller 15 minuter för en lite torrare ricotta. För över ricottan till en lufttät behållare och förvara i kylen. (den håller sig cirka 2 dagar i kylen.



 
Jag tyckte inte min ricotta klumpade sig riktigt som jag trodde att den skulle göra så jag kokade den i cirka 10 minuter. Efter 10 minuter tyckte jag att den fortfarande inte klumpade sig men jag tog av den från plattan och silade den ändå, och till min glädje så blev det faktiskt ricotta av det! Och en riktigt god sådan! Recept att använda ricotta till kommer inom kort.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar