2012-08-14

Blåbärsmarmelad

Efter provskottet med blåbärslikör så är det dags att göra något lite mer seriöst med en större del av de blåbär som finns kvar (en hel del bär måste vara kvar till pajer senare i vinter). Ett självklart alternativ för mig då blir blåbärsmarmelad även om jag aldrig har gjort det förut.
Hård, ljuvlig blåbärsmarmelad
Helt avgörande för hur mycket marmelad som kan göras är hur mycket bär man har. Jag valde att bara göra på 500 gram eftersom det blir lätt att räkna på, många andra recept baserar sig på 1 kg blåbär.
Nästan 500 g blåbär.
Ingredienserna till blåbärsmarmeladen är:

  • 500 gram blåbär
  • 400 gram syltsocker
  • saften från en halv citron

Ingredienserna, blåbär, syltsocker och citron.
Koka upp bären i en kastrull och häll därefter i sockret och låt båda koka ihop. När sockret har börjat smälta så kan citronsaften tillsättas. Efter det lät jag det koka på låg värme i 30 minuter.
Blåbären börjar koka.
Häll upp den färdiga marmeladen i desinficerade burkar med lock och kyl dem fort efteråt. Jag valde att sätta dem i ett vattenbad med ljummet vatten.
Kyl den färdiga marmeladen fort.
Nästa gång jag gör blåbärsmarmelad kommer jag att försöka koka den bara hälften så länge. Även om smaken är helt underbar som den är nu så känns konsistensen lite väl hård och det var mycket som kokade bort. Jag kommer att kolla konsistensen redan efter 15 minuter för att se när den blir bra.
Blåbärsmarmelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar