2012-08-07

Tortano

I helgen som var så hade vi bestämt oss för att prova vår lycka i blåbärsskogen med några vänner men innan dess behövde vi lunch. Jag älskar bröd med fyllning så därför slängde jag ihop tre sorters tortanobröd. Bröd är verkligen så tacksamt att fylla med olika saker eftersom det mesta smakar gott till bröd. Just denna gång satsade jag hårt på ost och hade olika ostar i de tre olika bröden


Jag kan säga att det var ganska bra med något i magen innan vi begav oss ut i skogen och efter cirka tre timmar så hade jag och min sambo lyckats plocka nästan fem liter blåbär åtminstone. Jag märkte dock dagen efter att mina ben inte var riktigt tränade för att sitta på huk i tre timmar, jag har fortfarande lite träningsvärk i låren. 


Tortano

Grundrecept för 1 bröd:

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1½ msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl special



Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen går ihop till en elastisk deg.
3. Jäs degen i bunken under bakduk, till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycks luften ur degen.
5. Fyll brödet med valfri fyllning ( Se nedan för inspiration)
6. Pensla kanten av degen med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Lägg kransen på en plåt med bakplåstpapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
9. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i cirka 30-35 minuter och låt det sedan svalna på galler.

Tortano med getost, honung och valnötter:

1 sats tortano
200 g hård getost
150 g valnötter
2 msk flytande honung




Tortano med fetasot, oliver och rosmarin

1 sats tortano
200 g fetaost
1 dl oliver, urkärnade
3 kvistar färsk rosmarin
Olivolja att ringla över.




Tortano med blandade ostar, örter och vitlök

1 sats tortano
350 g blandade ostar (Jag använde: Hård getost, fetaost och brieost)
3 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
2 klyftor vitlök, pressade
1 nypa flingsalt
Olivolja att ringla över.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar