2012-10-09

macarons med fläderblomsganache

För ett tag sedan öppnade Ladurée i Stockholm, och som den macaronälskare jag är var jag tvungen att prova en macaron från dem. En macaron som tydligen flygits ända från Schweiz. En kompis bor i närheten av deras butik och när jag hälsade på henne för någon vecka sedan så fick jag äntligen chansen att köpa med mig några stycken. Macaronsen är kanske lite väl dyra men Ladurée har ett himla stort utbud med massa spännande smaker så några små macaroner gjorde inte så ont i plånboken. 


Fast det är mycket roligare att göra dem själv. Det tar lite tid och kan vara lite krångligt ibland, dessa tänkte jag färglägga men när jag tillsatte färgen blev marängsmeten väldigt lös efter att ha varit väldigt fast och fin, jag hade antagligen arbetat den för mycket. Så jag fick göra en ny omgång. När man gör macarons själv är det roligaste att komma på vilken fyllning man är sugen på. Denna gång var jag sugen på att göra en ganache och hittade då ett recept på fläderblomsganche. Det fanns fortfarande kvar lite av min fläderblomssaft så det fick det bli. Jag måste säga att det är den godast fyllning jag någonsin gjort till macarons! 


Macarons med fläderblomsganache

Macarons

115 g mandelmjöl (eller mald mandel)
230 g florsocker
144 g äggvitor
72 g strösocker
frön från 1 vaniljstång
½ tsk salt

Gör så här:
Mal sötmandel och florsocker tillsammans i en matberedare eller, om du använder mandelmjöl, sikta ner mandelmjöl och florsocker i en skål.
Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan i strösocker, salt och vaniljfrön så att det blir en tjock och blank marängsmet.
Vänd ner mandelblandningen (ungefär en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.
Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut på bakplåtspapper, eller gör som jag och investera i en makronform gjord av silikon den har gett mig mycket bättre resultat, finns bland annat på servera. Knacka med handen under bakplåten så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter och värm ugnen till 150 grader.
Grädda i 10-15 minuter, när man använder sig av blöta ingredienser såsom rosenvatten och karamellfärg kan det ta lite längre tid än 10 min. Låt makronerna svalna i ca 10 minuter och lossa dem sedan från bakplåtspappret eller formen.





Fläderblomsganache

1 dl outspädd fläderblomssaft
1 tsk citronsaft
0,75 dl vispgrädde
100 g vit chocklad

Gör så här:

Värm upp fläderblomssaften på svag värme och låt den reduceras tills det är ungefär hälften kvar. Tillsätt citronsaft och grädde och låt koka upp. Rör ner den vita chokladen och låt den smälta så att ganachen blir slät och fin. Häll över i en skål och låt svalna i kylen tills den stelnat. Spritsa eller klicka sedan upp ganachen på hälften av macaronsen och lägg sedan ihop varje fylld med en ofylld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar