2012-08-27

Hemmagjord Pasta - Sange

Min nye italienska vän Paolo pratade massor med mat med mig för några veckor sedan när vi hade kunskapsöverföring på vårat gemensamma arbete. En av maträtterna han pratade om var "sagne e fagioli" som snart kommer som ett eget inlägg. Men för att kunna göra den så behöver man först sagne som är en pastasort som bäst görs av en själv, vilket tvingar mig att prova på att göra min första egna pasta någonsin.
Jag hittade ett lätt recept på pasta från Per Moberg här.
Men för att krångla till det lite och kanske för att jag inte riktigt vet hur durumvetemjöl beter sig så ändrade jag mängderna med mjöl så här:
Ingredienser för pasta till 4 personer.
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
Blanda mjölen och gör ett berg med en djup krater i. Häll i övriga ingredienser i kratern. Om den inte är tillräckligt stor och djup så kommer det att rinna över lite som det har gjort på bilden nedan. Även om det känns som något att få lite panik över så spelar det ingen roll.
Ingredienser till hemmagjord pasta
Börja med att lite försiktigt blanda i mer och mer mjöl in i mitten. Det blir ganska klibbigt och ett tag kan det vara svårt att tro att det kommer att bli något alls. Tillslut så är det enda som krävs att degen knådas lite. Det ska tydligen ta 4-6 minuter att göra det här men jag kan inte riktigt säga att jag hade någon tidsuppfattning när jag gjorde det.
Färdigknådad pasta.
När pastadegen är färdigknådad ska den vila i kylskåpet i 30 minuter. Efter det så delas den i fyra delar för att det ska bli lättare att arbeta med degen.
Delad pasta efter vila.
Att ha en pasta maskin som kavlar ut tunn och perfekt pasta är säkert roligt och bra men det har jag ingen så jag får använda en vanlig kavel. Det gick förvånansvärt lätt ner till ungefär 2 mm tjocklek. Efter det så blev det mycket svårare.
Som bilden visar så gjorde jag först längsgående snitt, som för att göra tagliatelle, som var ca 1 cm breda. Efter det så kapade jag den utkavlade degen lite diagonalt så att varje bit blev ungefär 4 cm lång.
Utkavlad och halvt beskuren pasta.
Efter att ha kavlat och skurit en del så blev resultatet det här.
Färdigskurna sagne.
Koka pastan i några minuter. Smaka på den för att se om den är färdig.
Om pastan sjunker när du lägger ner den så är den färdig när den kommer upp till ytan. Det var i alla fall Paolos råd.
Kokande resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar