2012-08-16

råg och dinkelbröd med poolish

Här kommer ännu ett bröd gjort med hjälp av poolish, fast denna gång med råg och dinkel. Nu är jag ännu närmare att komma igång med surdegsbakning igen och känner mig inspirerad att göra det också. Jag har faktiskt satt igång både en surdeg och en vildjäst. 



Detta bröd var det någon vecka sen jag bakade och sedan dess har jag inte bakat något bröd alls men nu känner jag att det börjar krypa i mig efter att få baka bröd igen och då kommer det bli hur fint som helst när jag har en färdig surdeg och vildjäst om några dagar.




Råg och dinkelbröd med poolish
Ingredienser: 
5 dl vatten
300 g rågmjöl
200 g dinkelmjöl
5 g jäst eller 50 g aktiv surdeg 

Gör så här: 

Värm vattnet till 35 grader. Lös upp jästen med en visp. Tillsätt råg- och dinkelmjöl och vispa ihop till en pannkaksliknande smet. Täck över bunken med en plastpåse och låt blandningen fermentera (dvs jäsa) i mellan 3-6 timmar i rumstemperatur, eller över natten i kylskåp.

När Poolishen jäst klart, görs en "bortgöring" dvs slutförandet av bröddegen (tillsättning av nya ingredienser beroende på vilken karaktär/smak brödet ska ha).


Ingredienser till min botgöring såg ut så här:

15 g jäst (lite mindre än 1/4 färskjäst-kub)
25 g (1/4 dl) olivolja
1 ägg
200g vetemjöl
200 g rågmjöl
20 g havssalt

Man tillsätter alla ingredienser till Poolishen, utom saltet. Låt degen gå långsamt i ca 13 min. Därefter tillsätts saltet och degen får gå ytterligare 7 min.
Degen placeras nu i en lättoljad bunke och täcks med plast, för att jäsa i 60 min. Efter 30 min trycker man ut degen igen med hjälp av sina fingrar, så luftbubblorna kollapsar.
Efter 1:a jäsningen bakar man ut degen till bröd, som lägges på rikligt mjölad duk, täcks över och får nu jäsa 60-90 min.

Sätt ugnen på 250 grader, med baksten eller plåt i ugnen. Stjälp försiktigt upp degen på antingen brödspade eller plåtar med bakpapper.
Spruta in lite vatten i ugnen och sänk efter 5 minuter temperaturen till 200 grader.
Lufta ugnsluckan efter 10 min, därefter en andra gång efter 20 min. Grädda bröden ytterligare 25 min. Total gräddningstid: 60 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar