2012-06-15

Bondbröd

Idag var det dags att prova baka ett nytt bröd och det blev ett bondbröd som var ganska snabbakat. Jag har länge varit för att bröd ska jäsa så länge som möjligt och det ska gärna vara surdeg inblandat, eller åtminstone en fördeg, men nu har jag börjat uppskatta snabbakade bröd mer och mer. Det går ju faktiskt att få till en väldigt god smak och fin luftighet i dem också.



Jag äger ingen köksassistent eller liknande utan har förut använt mig av degkrokarna på elvispen när jag bakat bröd. Nu har jag däremot, än en gång, tagit efter vår husgud Hugh och börjat arbeta allt bröd jag bakar med enbart händerna. Hugh, liksom säkert alla andra som bakar bröd mer professionellt (eller mindre professionellt), använder en teknik där man först "sträcker ut degen" på bakbordet för att glutentrådarna ska förlängas.


När brödet ska jäsa härmar jag också proffsen. När brödet är färdigknådat plattar man till brödet lite för att sedan vika in kanterna på det. Sedan använder man sina, något mjölade, händer för att forma brödet till en boll. Detta gör man genom att med handflatorna uppåt under brödet snurra brödet till en boll.


Bondbröd


4 limpor

Ingredienser:
6 dl grahamsmjöl
50 g margarin
6 dl kokande vatten
1½ msk salt
2 msk mörk sirap
6 dl kallt vatten
100 g jäst
ca 2,7 l vetemjöl special

Gör så här:

Häll grahamsmjöl och margarin i en bunke och häll sedan över det kokande vattnet och rör kraftigt.
Tillsätt salt, sirap och kallt vatten, men spara lite av det kalla vattnet för att röra ut jästen i det. Häll i
jästen i degblandningen. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta degen väl, låt jäsa i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut till 4 runda bröd och skåra dem. Jäs ytterliggare ca 30-45 min.
Grädda i 30 min, eller tills det låter doft när du knackar på brödets undersida, längst ner i ugnen.
Låt brödet svalna på galler utan bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar