2012-07-20

Krusbärsmarmelad med whisky.

2 viktiga ingredienser till marmeladen.

Äntligen är mina krusbär mogna. Det betyder att det är dags att göra en otroligt god marmelad, kanske delvis för att det är så enkelt. Förra året när jag skulle skörda mina krusbär letade jag efter något att göra med dem och det här kan vara bland det bästa man kan göra med krusbär. Självklart hade den sidan där jag hittade receptet från början försvunnit men jag hittade en identisk kopia här.
Mogna krusbär redo att skördas.
Ingredienser till marmeladen:

  • 1 kg Gröna krusbär
  • 1 kg syltsocker
  • 1 msk vanillinsocker
  • 4 cl whisky

Tillagningstid: 4 minuters kokning + förberedelser.

Eftersom min krusbärsbuske inte är så stor så blir inte min skörd mycket mer än 500g, vilket gör att jag även halverar de andra ingredienserna i receptet. Bilden nedan visar mina rensade krusbär och övriga ingredienser i rätt mängd.
Vilken whisky som ska användas kommer att gå att diskutera i oändlighet. Första året jag gjorde marmeladen använde jag en väldigt len med lite rökighet för att se hur det blev och för att jag planerade att ge bort den till personer som inte gillar whisky speciellt mycket.
I år använde jag en whisky med lite mer karaktär och det fungerade även det bra.


Ingredienserna till marmeladen.
Blanda de rensade krusbären med sockret och koka allt i 4 minuter. När det har kokat i 4 minuter så tas kastrullen från plattan och vanillinsockret och whiskyn tillsätts.
Krusbär och socker.
När allt är ihopblandat så är det bara att hälla upp i glasburkar som har steriliserats innan. Även om det bara är två burkar på bilden så blir den här satsen fyra burkar. Se till att ha någon extra så att inget går till spillo bara för att det blev en missbedömning i mängden färdig marmelad.
Färdig marmelad med några ingredienser till kocken.
Självklart så måste det utgå någon form av inofficiellt pris om någon skulle gissa rätt på vilka whiskysorter jag använde i år och förra året. Vad det blir bestäms senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar