2014-02-24

Skorpor

  Jag har så länge jag kan minnas älskat skorpor. Dessa små knapriga tingestar tillsammans med smör och ost är så himla goda. Det var det perfekt mellanmålet när en kom hem från skolan. I mina vuxna år är det inte något jag köpt särskilt ofta utan bara när de stod mitt framför ögonen på mig och skrek att jag skulle köpa dem. Nu har jag provat att göra skorpor själv och jag vart inte helt nöjd med smaken, det receptet jag använde var lite för sött för min smak men jag lägger upp det här ändå så kan en ju alltid dra ner på socker mängden.

Norska skorpor

125 g smör
250 g vetemjöl
100 g socker
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 ägg


Ta fram smöret i tid så att det hinner bli rumstempererat, skär det sedan i mindre bitar och blanda med mjölet till en grynig massa. Blanda i socker, bakpulver och kardemumma. Vispa ihop äggen lätt med en gaffel, tillsätt dem och knåda till en jämn deg. Rulla ut degen till stänger och skär dem i bitar något större än en valnöt. Baka i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter. Ta ut plåten och låt skorporna svalna något. Dela dem sedan på mitten och lägg dem med snittytan neråt på plåten. Ställ sedan in dem i den avstängda ugnen och låt torka i eftervärmen i cirka 25 minuter. Låt svalna och förvara i tättslutande burk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar