2012-07-29

Flädersaft och fläderchampagne


Jag är en sådan person som älskar allt som har med fläder att göra, jag har märkt att fläder verkar vara en sådan smak som man antingen älskar eller hatar. I år bestämde jag mig för att försöka mig på att göra både flädersaft och fläderchampagne. Det fanns bara ett problem. Jag hade ingen aning om hur fläder såg ut, jag är ju från norrland och där växer fläder inte i lika stor utsträckning som här nere i södra Sverige.



Jag googlade runt på lite bilder men eftersom det finns giftiga flädersorter, som druvfläder och sommarfläder, ville jag vara helt säker innan jag gav mig ut och plockade. Min sambo var ganska säker på att det hade växt fläder vid hans gamla dagis och därför åkte vi dit och tog hem ett blad för att jämföra det med bilder på nätet. När vi väl kom fram till att det där bladet var vanlig fläder och hade fastställt hur blommor såg ut så upptäckte vi att fläder finns ju överallt! Jag hade trott att man var tvungen att leta en del för att hitta fläder men det visade sig att vi har ett stort fläderträd bara utanför porten och ytterligare 3-4 träd inom en radie på 20 meter. Vi letade dock reda på ett träd som var lite mer undanskymt som vi plockade blommor från.






Flädersaft


40 st fläderblomsklasar
4 st citroner
3 l vatten
75 g citronsyra
2 kg strösocker

Gör så här:
1. Skölj blommorna väl i kallt vatten. Skölj citronerna och skär dem i skivor. Koka upp vatten, citronskivor, citronsyra och socker
2. Häll den heta blandningen över fläderblommorna
3. Täck över behållaren och låt stå svalt i ca 4 dagar
4. Sila saften och häll upp den i rengjorda flaskor. Förvara saften i kyl eller frys.



Fläderchampagne


15 st fläderblomsklasar
2½ dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 l vatten
en halv citron

Gör så här:

1. Rensa fläderblommorna från insekter som kan finnas bland dem, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke.
2. Skölj citronen och skala av det yttersta av skalet, pressa ut saften och tillsätt citronskalet och citronsaften i bunken tillsammans med fläderblommorna
3. Rör om och låt stå övertäckt i en dag
4. Sila saften och häll upp den på rengjorda flaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna ända upp
5. Låt stå i sval rumstemperatur 3 till 4 dagar. Kontrollera en av flaskorna för att se om drycken blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterliggare några dagar. Kontrollera sedan kolsyran på nytt.
6. Serveras väl kyld. Champagnen bör ha druckits upp inom 3 veckor från tillverkningsdatumet, men det var inga problem för oss i alla fall.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar