2013-01-21

Baguetter

Det har varit så himla kallt här denna vecka så jag har inte vågat baka så mycket bröd. Dessa baguetter bakade jag dock innan det blev iskallt här. Nu har det blivit lite varmare igen, åtminstone om jag sätter på ugnen direkt på morgonen så att brödet får en riktigt mysig miljö att jäsa i, så nu står en råglimpa och jäser.

 Baguetter

10 g jäst
500 g vetemjöl special
10 g salt
350 g vatten

Smula ner jästen i mjölet och arbeta in jästen som när du gör med smöret i en smulpaj. Tillsätt sedan salt och vatten och arbeta ihop degen. När allting är ordentligt blandat, stjälp ut degen på ett bakbord. Arbeta degen genom att sträcka ut den med hjälp av din handflata. Tryck ner handflatan i degen och tryck sedan degen fram och tillbaka. Samla ihop degen med jämna mellanrum med hjälp av en degskrapa. När degen börjar släppa från bakbordet av sig självt forma den till en boll och lägg ner den i en lätt mjölad skål för att jäsa i 1 timme eller till dubbel storlek.


Dela upp degen i fyra delar och forma dem sedan till baguetter. Lägg dem på en lätt mjölad linneduk och vik upp en bit tyg mellan baguetterna så att de inte fastnar i varandra när de jäser. Låt dem jäsa i 45 - 60 minuter. sätt ugnen på 250 grader C. Spraya ugnen med lite vatten innan du sätter in bröden. Grädda baguetterna i mitten av ugnen i 10 - 12 minuter. Låt svalna på brödgaller. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar