2013-01-12

Tonfisk tostada med chipotle och avokadomajonnäs


 Vi var ju i Mexiko nu i december och när vi var där passade vi på att gifta oss. Det var en helt underbar ceremoni, det var en maya shaman som vigde oss, vid stranden. Vi gifte oss på en beach club med en helt underbar strand och en väldigt bra restaurang. Direkt när vi satte oss vid bordet efter vigseln kom servitören fram och frågade: "Tequila?" Vi skålade alltså i tequila istället för champagne, som kanske är brukligt. Tequilan var fin, inte alls samma sak som det vi blir serverade med citron och salt här Sverige, men det bästa var nog förrätten som servitören rekommenderade oss. Tonfisk tostada. Den var som himmelriket på ett litet nachochips, tonfisken smälte i munnen. Så vi var ju tvungen att prova det igen hemma, på en liten dejtkväll. Även om vi tyvärr inte kom i närheten så var det riktigt gott ändå. Jag tror inte vi fick tag på en lika bra tonfisk som de hade på restaurangen i mexiko, eller det är det jag väljer att skylla på i alla fall.


Avokado och habaneromajonnäs

1 msk citronjuice
1 stort ägg
1 krm salt
120 ml olivolja
½ habanero cilli
1 vitlöksklyfta
1 avokado



Blanda ihop citronjuice, ägg och salt i en bunke eller i en mixer, beroende på hur uthållig du är. Om du använder mixern, som jag gjorde, starta mixern på lägsta nivå och tillsätt olja lite i taget, om du använder en handvisp så gör samma sak. Blanda tills majonnäsen  har börjat tjockna och tillsätt sedan finhackad vitlök, habanero och avokado och mixa lite till. 

 

Tonfisk tostada

200 g färsk tonfisk
½ tsk salt
½ tsk finhackad chipotle
2 msk limejuice
1 msk tequila
½ tsk spiskummin
½ avokado
Tortillabröd

Jag fuskade lite när jag gjorde denna rätt. Jag gjorde inte tostadan från grunden. Denna gång kändes det enkelt att bara köpa mjukt tortillabröd och pensla på lite olja och slänga in dem i ugnen på 200 grader C och grädda dem i cirka 5 minuter. Att förbereda tonfisken är inte särskilt svårt. Skiva tonfisken så tunt som möjligt. Blanda ihop salt, chipotle, limejuice, tequila och spiskummin. Lägg ner den skivade tonfisken och låt marinera i några minuter. Lägg upp en sked avokado och habaneromajonnäs på tostadan och sedan några tonfiskskivor. Toppa med skivad avokado.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar