2013-01-09

Limpa med honug

Nu är 2012 äntligen över. Det har varit ett stormigt år med både positiva och negativa händelser, och jag är övertygad om att 2013 kommer att bli ett bra år. Eller det är så att tänka på ändå. Det känns faktiskt mycket trevligt att jul och nyår är över jag äntligen kan komma tillbaka in i min rutin, är flera röda dagar i rad inte något som är till nytta för mitt arbete nu allt börjar återgå till sin normala trav och jag har tid att baka och vara i köket igen.

 Limpa med honung

25 g jäst
500 g vetemjöl
10 g salt
240 ml varmt vatten
2 msk honung


Lös upp jästen i vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta ihop dem. När du har en färdig deg stjälp ut degen på ett bakbord och knåda i ca 10 minuter. Sträck ut degen väl genom att hålla den vid ena kanten, lägg ner din handflata i den andra och sträcka degen. Detta hjälper till få igång glutenet Lägg degen i en mjölad eller oljad behållare och låt jäsa till dubbel storlek, det kan ta mellan 45 minuter och 1 ½ timmar. När degen har jäst till dubbel storlek, stjälp ut den den på bakbordet igen och tryck ut all luft ur degen. Forma den till den form du vill och låt jäsa igen till dubbel storlek. Sätt ugnen på högsta värme, på min ugn är det 250 grader C, och ställ in en plåt i ugnen. Ta ut plåten när degen har jäst klart och lägg limpan på plåten. Spraya lite vatten i ugnen precis innan du lägger i brödet. När brödet gräddats i 5 minuter, sänk värmen till 200 grader C. Låt brödet grädda ytterligare 20 minuter, det är färdigt när du hör ett ihåligt ljud när du knackar på botten. Ta ut brödet och låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar