2012-11-03

salted caramel

Jag har jättelänge velat prova att göra salted caramel men dragit mig lite för det eftersom jag vet hur jag blir när jag gör knäck. När jag gör knäck är det ingen som vill vara i närheten av mig, jag skriker och stampar i golvet när jag ska hälla upp knäcken och de sabla små formarna ramlar åt sidan och all fin knäck rinner ut över plåten. Men eftersom det inte ingick något sådant moment i att göra en salted caramel så bestämde jag mig för att jag vågade. Det blev riktigt gott men jag rörde tydligen inte såsen tillräckligt mycket efter att jag haft i smöret eftersom den skar sig något.


Salted caramel

4,7 dl strösocker
12 msk smör, rumstempererat
2,3 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt



Häll sockret i en ganska stor tjockbottnad kastrull och värm sockret på medelvärme. Vispa när det börjar smälta. Sockret kommer att börja bilda klumpar när det smälter men det är inget att bry sig om, fortsätt bara att vispa det, det kommer att smälta helt.
Sluta vispa när sockret har smält helt och hållet, snurra runt kastrullen då och då. Fortsätt att värma sockret tills det har nått en bärnstensfärgad ton och luktar något rostat. När karamellen nått ca 175 grader är den färdig. Tillsätt smöret och vispa tills smöret har smält helt och hållet. Ta bort kastrullen från plattan och häll försiktigt i vispgrädden. Det kommer att börja bubbla ordentligt så var försiktig. Vispa tills grädden är helt blandad med resten av karamellen. Låt såsen svalna i 10 - 15 minuter och häll den sedan i glasburkar och låt svalna till rumstemperatur. Såsen håller ungefär 2 veckor i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar