2012-11-09

macarons med salted caramelfyllning

Macarons igen, men det är ju så gott! Just dessa tyckte till och med Johan var så goda så att han fick för sig att de skulle få följa med oss till England så att våra vänner, som vi bodde hos några dagar, skulle få smaka. Sagt och gjort så hamnade de i väskan som vi checkade in och de små liven fick åka i bagageutrymmet i planet till England. De var nog inte särskilt nöjda när de kom fram och skulle förtäras, de såg lite ledsna ut, de små macaronsen, men dom smakade fortfarande väldigt bra! Så om ni någon gång gör macarons en dag innan ni ska ut och resa, ta för all del med dem, men packa dem väl så att de slipper skumpa runt så mycket.



Macarons med salted caramelfyllning

Macarons
115 g mandelmjöl (eller mald mandel)
230 g florsocker
144 g äggvitor
72 g strösocker
frön från 1 vaniljstång
½ tsk salt

Mal sötmandel och florsocker tillsammans i en matberedare eller, om du använder mandelmjöl, sikta ner mandelmjöl och florsocker i en skål.

Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan i strösocker, salt och vaniljfrön så att det blir en tjock och blank marängsmet.
Vänd ner mandelblandningen (ungefär en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.
Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut på bakplåtspapper, eller gör som jag och investera i en makronform gjord av silikon den har gett mig mycket bättre resultat, finns bland annat på servera. Knacka med handen under bakplåten så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter och värm ugnen till 150 grader.
Grädda i 10-15 minuter, när man använder sig av blöta ingredienser såsom rosenvatten och karamellfärg kan det ta lite längre tid än 10 min. Låt makronerna svalna i ca 10 minuter och lossa dem sedan från bakplåtspappret eller formen.



Salted caramelfyllning
125 g smör

Vispa smöret i någon minut, tills det blivit mjukt och fluffigt. Blanda sedan ner salted caramelsåsen och blanda ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar