2012-11-15

Paolos chiliolja

Det här är mitt första försök att återskapa Paolos chiliolja ur minnet. Eftersom han är lite hemlig med hur han gör så kommer det nog att krävas några försök.
Skälet till att göra oljan är att enklare sprida chilismaken och att ingen ska få en stor bit chili i en tugga.
Grunden till oljan är torkad chili, vilken chili det är ska bero på vilken man tycker är god. Någon dag innan man behöver oljan tar man den mängd torkad chili som behövs och lägger i oljan så att den hinner ta upp smakerna.
Chili och chiliolja
De habanero frön jag sådde tidigare i somras mår ganska bra och alla 4 plantor bär frukt men de är inte riktigt mogna ännu.
Omogen habanero.
I brist på mogna habanero tog jag några andra mildare chilifrukter. jag hade inte så många av dem heller  men det fick duga.
Chili
Jag hackade upp dem lite grovt för att det skulle gå fortare att torka dem. Kärnorna torkades för sig.
Ugnen satte jag på 50 grader.
Hackad chili.
Efter en arbetsdag och lite till i ugnen, dvs runt 10 timmar, så var chilin torr, även om den ser väldigt lik den förra bilden.
Torkad chili.
Hur stora bitar chilin ska vara i är en smaksak. Den här gången mortlade jag ner dem till ett pulver.
Torkad chili i mortel.
Det här pulvret går att spara ett tag. Det kan även vara en bas för många andra recept.
Krossad chili.
 Men eftersom jag inte fick ihop så mycket chilipulver den här gången gjorde jag olja av allt på en gång.
Chiliolja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar