2012-11-21

Surdegsbröd

Från kursen på River cottage fick vi med oss en surdeg. Det var alltså inte bara macaronsen som fick sig en flygresa, det fick även surdegen. Den klarade mot all förmodan flygresan och den trivs nu bra här hemma. På kursen fick jag även lära mig att man kan snitta brödet med en brödkniv, alltså en kniv med räfflade tänder. Jag har alltid trott att detta bör göras med en slät och vass kniv. Jag kan berätta att det går så mycket bättre med en brödkniv! När jag använt en vanlig slät kniv har jag ofta behövt ta i en del får att få ett snitt i brödet vilket resulterar i att brödet flyter ut och inte behåller sin form. Med brödkniven så fick jag till fina snitt på en gång med en väldigt liten påverkan på brödet.


Surdegsbröd

Fördeg
250 g vetemjöl
240 g vatten
1 stor sked surdeg

Blanda ihop alla ingredienser till fördegen kväll innan du tänkt baka brödet. Blanda degen för hand och arbeta den bara tills du inte ser några mjölklumpar längre. Ställ skålen i en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur över natten.



Surdegsbröd
300 g vetemjöl
25 g salt
150 g vatten

På morgonen blandar du ner mjölet, saltet och vattnet i fördegen tills det börjar likna en deg, tillsätt mer vatten eller mjöl om du tycker att det behövs. När allt är blandat, stjälp ut degen på en ren yta och knåda det i cirka 10 minuter. Forma degen till en rund boll genom att först platta ut den och vika in hörnen på den några varv. Vänd sedan degen och lägg dina händer med handflatorna uppåt under degen. Snurra degen genom att röra din händer fram och tillbaka. Lägg sedan ner degen i en ren bunke och låt vila i en timme. Upprepa den procedur 2 ggr.



När degen vilat i cirka 2 timmar, stjälp upp den på en ren yta igen och ta luften ur degen genom att trycka ut den med dina fingrar. Forma sedan brödet till den form du vill ha och jäs till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar beroende på hur aktiv din surdeg är. När brödet nästan jäst färdigt, sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt in en plåt. När ugnen blivit varm, ta ut plåten och lägg brödet på det och spruta in lite vatten i ugnen, låt brödet gräddas i 250 grader i 10 minuter sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterliggare 30 minuter. Brödet är färdigt när det låter ihåligt om du knackar det på undersidan. Låt svalnar på ett brödgaller. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar