2012-10-31

Valnötsbröd i gryta

Vi har varit på semester i några dagar och bland annat varit på matlagningskurs hos vår köksgud, Hugh Fernley Whittingstall, på River Cottage. Det var så himla bra och vi hann med så mycket, från att baka rödbetsbrownies till att stycka en pärlhöna. Innan vi åkte gjorde jag detta bröd, och om jag får säga det själv så är detta det vackraste bröd jag någonsin gjort! Ja bröd kan vara vackra, om jag hade varit ett bröd hade jag varit attraherad av det här brödet. Därför kommer här en fotobomb på brödet.



Valnötsbröd i gryta

3-4 ärter jäst
350 g kallt vatten
1½ tsk salt
60 g valnötskärnor
300 g vetemjöl special
100 g rågmjöl



Smula ner jästen i en bunke och lös den i vattnet. Rör i salt och valnötter och rör sedan i mjölet så att det precis blandar sig med resten av ingredienserna. Plasta in bunken och låt degen jäsa över natten i rumstemperatur. 
Sätt in gjutjärnsgrytan i en kall ugn och värm till 275 grader. Använd en degskrapa för att lossa degen från bunken och stjälp försiktigt ut den på ett mjölat bakbord. Vik degen några gånger över sig själv med hjälp av degskrapan. Skrapa sedan ned degen i den varma gjutjärnsgrytan och sätt på locket. Grädda i 5 minuter och sänk sedan värmen till 225 grader. Baka brödet i ytterliggare 30 minuter. Ta av locket och baka i 20 minuter till. Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan bakduk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar