2012-11-30

Vörtbröd

En av Johans favoriter kring jul är vörtbröd. Jag har alltid haft svårt för bröd med russin och andra frukter i, men vad gör man inte som en snäll flickvän ibland? Det blev väldigt mycket bröd, efter att jag haft i inte ens hälften av mjölet insåg jag att min stora bunke inte skulle räcka, så jag fick ta fram den superstora bunken istället för att degen skulle ha plats att jäsa också.


Vörtbröd

4 limpor
50 g jäst
100 g smör
6 dl porter
4 dl julmust
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 kg rågsikt (3½ l)
3 dl russin (frivilligt)

I detta recept kan portern och julmusten bytas ut mot antingen 1 l ren vört eller 1 dl vörtkoncentrat och 9 dl vatten. Jag gick den enkla vägen och använde sådant som jag lätt hittade i butikens hyllor. 


Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan porter och julmust och värm till det är fingervarmt. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet tillsammans med salt, sirap, kryddor, russin och nästan allt mjöl (man får känna sig fram lite med mjölet). Arbeta ihop allt till en deg och låt jäsa övertäckt i 1 timme. Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma till fyra limpor (eller använd brödformar som jag, det går ju att forma bröden ändå men). Jäs limporna än en gång, övertäckta, i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Låt svalna på brödgaller under bakduk.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar