2012-11-27

macarons med chockladganache

Jag har fått min första beställning på macarons! En av  mina vänner jobbar i en liten mysig butik som snart ska ha ett event för sina kunder och jag har blivit tillfrågad att baka till det. Jättekul men samtidigt lite läskigt, jag har inte lyckats fullt ut med mina macarons på senaste tiden. Jag tror jag är lite feg i gräddningen och därför vill alla inte riktigt lossna från min macaronform, kanske jag ska prova något annat recept en det jag följt de senaste gångerna. 

Macarons med chokladganache

Macarons

115 g mandelmjöl (eller mald mandel)
230 g florsocker
144 g äggvitor
72 g strösocker
frön från 1 vaniljstång
½ tsk salt

Mal sötmandel och florsocker tillsammans i en matberedare eller, om du använder mandelmjöl, sikta ner mandelmjöl och florsocker i en skål.
Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan i strösocker, salt och vaniljfrön så att det blir en tjock och blank marängsmet.

Vänd ner mandelblandningen (ungefär en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.

Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut på bakplåtspapper, eller gör som jag och investera i en makronform gjord av silikon den har gett mig mycket bättre resultat, finns bland annat på servera. Knacka med handen under bakplåten så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter och värm ugnen till 150 grader.
Grädda i 10-15 minuter, när man använder sig av blöta ingredienser såsom rosenvatten och karamellfärg kan det ta lite längre tid än 10 min. Låt makronerna svalna i ca 10 minuter och lossa dem sedan från bakplåtspappret eller formen.



Chokladganache
100 g mörk chocklad
½ dl grädde
10 g smör

Smält chockladen tillsammans med grädden i en kastrull på låg värme. När chokladen smäl helt och hållet och du har en len smet, ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt svalna i kylskåpet tills det blivit konsistens som du kan arbeta med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar