2012-10-12

Hummus och stekpannebröd

På en av våra första dejter tog Johan med mig till en libanesisk restaurang och jag blev så förälskad i den maten. Norrland, där jag är uppväxt, är fint och så vidare men något vidare stort kulinariskt utbud finns tyvärr inte, i alla fall inte i den staden jag bodde i. 

Jag har flera vänner som gjort hummus ofta men eftersom jag har varit lite kräsen, och då särskilt mot röror och såser, har jag inte vågat prova. Jag har gått miste om så mycket! Hummus var i alla fall en av de första sakerna jag provade göra själv efter att ha smakat det på den där libanesiska restaurangen, och det är ju så gott! Nu för tiden gör jag hummus åtminstone varannan vecka.  


Hummus
1 paket färdigkokta kikärtor
1 dl creme fraiche
2 msk tahini (sesampasta)
1 stor vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
1 tsk spiskummin
salt efter smak

Gör så här:

Mixa kikärtorna tills du har en någorlunda slät röra- Rör ner creme fraiche, tahini och citronsaft. Pressa i vitlöken och smaksätt med spiskummin och salt. Hur simpelt som helst!


Stekpannebröd

4½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl vatten

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret och finfördela med hjälp av händerna. Häll i vattnet och blanda ihop det till en deg. Dela degen i flera bitar och kavla ut till tunna bröd. Värm en stekpanna och se till att den är het när du lägger i första brödet, det ska inte vara något fett i pannan. Grädda ett bröd i taget  cirka 4 minuter på varje sida. Anpassa värmen efter hand. 
Perfekt bröd för att doppa i hummusen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar