2012-10-27

Chaurice

Mera korv. Den här månaden hade jag hjälp av min kompis Anders. Hasse hjälpte även till med moraliskt stöd.
Chaurice har sitt ursprung i Creole/Cajunmatlagning och äts antingen som den är färsk eller rökt eller som del av jambalaya eller gumbo.
Färdiga chaurice korvar
Ingredienser i original receptet:
  • 1,8 kg skinkstek
  • 0,45 kg grisfett
  • 2 msk salt
  • 2 msk timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1,2 dl finhackad lök
  • 5 msk persilja
  • 1 lagerblad

Våra ingredienser:
  • 2,2 kg fläskkarré
  • 0,2 kg grisfett
  • 2 msk salt
  • 2 msk timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1,2 dl finhackad lök
  • 5 msk persilja
  • 1 lagerblad
  • 4 dl ströbröd
  • 4 dl vatten
Det blev en hel del lök och jag var lite fundersam när vi blandade den med köttfärsen men den märktes inte av i den tillagade korven.
Kryddor och smaksättare.
Det blev samma kött som när jag gjorde andouille, fläskkarré. Just nu så har det varit billigast och enklast att få tag på. Jag borde kanske hitta ett recept på korv av nötkött att göra i november för att tvinga mig att byta.
Kött från gris.
Vi hackade upp köttet i tärningar och malde dem tillsammans med lite extra grisfett.
Även den här gången hade vi hjälp av en elektrisk köttkvarn. Den här gillade jag bättre för utloppet satt längre ned än den förra jag använde.
Malen fläskkarré och lite fläskfett.
 I med alla kryddor, ströbröd och vatten.
Allt i en skål, kött, fett och kryddor.
När allt är blandat och det inte finns några klumpar av någonting så är det dags att provsteka och smaka.
Hasses barn fick äta något helt annat till lunch.
Något till kockarna och till Hasses barn.
Med godkänd smak så är det dags att stoppa korven. Fjälstret har varit blötlagt sedan dagen innan och sitter nu på korvhornet.
Äntligen en bild på stoppningsprocessen.
Efter en hel del vevande, lite svärande och en del pyssel så har all korvsmet blivit placerad i fjälstret.
Färdigstoppad korv.
 Nu är det bara att knyta korven.
Färdigknuten korv.
Som alla skarpsynta kan se på den sista bilden så sprack en korv när jag skulle knyta dem. Men det är ingen panik, det är bara att fortsätta knyta och äta upp den först innan någon annan ser.

Noteringar

Fläskkarrén kanske är tillräckligt fet som den är. Nu har jag provat två gånger att ha i lite extra fett och jag tycker inte att det har gjort någon skillnad.
Vidare så är det kanske bra att göra två eller tre olika korvar på ungefär fem kilo kött, totalt, för att använda hela fjälstret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar