2012-10-15

Öppen plommonpaj

Det blev inte bara marmelad av de plommon som vi fick av Johans kusin. Jag lyckades norpa åt mig några för att göra en öppen plommonpaj också. Tänk om man hade en gård med egna plommonträd... Än så länge klarar jag mig dock bra med vår lägenhet med ett krusbärsträd på balkongen


Öppen plommonpaj

Pajdeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Bland ihop alla ingredienser i en skål med hjälp av händerna, eller använd en matberedare. Blanda bara så länge så att degen precis går ihop. Degen ska sedan kylas i cirka 1 timme. 


Fyllning
10 plommon
250 g hallon
½ dl strösocker
½ dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker



Sätt ugnen på 175 grader. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Dela, kärna ur och klyfta plommona. Lägg ut dem och hallon i mitten på den utkavlade pajdegen . Strö över strösocker, muscovadosocker samt vaniljsocker. Vik in kanterna lite slarvigt , jämna till och försök att göra det så tätt som möjligt. Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda den i 40 minuter. Låt svalna innan servering






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar