2013-04-03

Citronbröd

Och så var påsken över också... Tur att det är några röda dagar kvar detta år och att det snart är semester, för det var väldigt skönt att vara ledig. Fast det är lite skönt att påsken är över, jag har ätit så himla mycket under denna helg så jag klarar mig nog ett bra tag utan att äta så mycket igen. Så här i efterhand funderar jag lite på varför vi äter så himla mycket under högtider som jul, påsk och midsommar. Det är ju alltid fint att träffa nära och kära och dela måltider med dem men det är inte det jag menar. Vi gör alltid för mycket mat! I alla fall i min släkt och umgängeskrets. Det blir alltid mat över så att det räcker till rester till resten av veckan. Hur kommer det sig? Har vi bara fel måttuppfattning när det gäller mat, (och varför i så fall, är vi uppvuxna med att alla alltid äter mycket?) eller är det en statussymbol att kunna ställa upp ett matbord som räcker och blir över? Det känns lite fel, särskilt med tanke på att mycket blir dåligt snabbt nu. Men jag är ju tyvärr inte annorlunda, jag bakade två bröd smaksatta med citron till två olika tillställningar som vi var bjudna på under påsk och det tog inte slut det heller. Det kommer i och för sig gå åt hemma hos oss innan det blir dåligt. 

Citronbröd

500 g vatten
20 g jäst
1 msk olivolja
2 citroner, rivet skal
540 g vetemjöl
180 g durumvete
20 g salt
 

Dekorering:
Tunt skivad citron
Flingsalt


Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vatten, låt gärna stå i några minuter så att jästen verkligen löser sig. Riv citronskalet. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen för hand (eller i maskin) tills degen blir elastisk. Låt jäsa i 1 timme. Forma degen till 2 runda bröd och låt jäsa i 1 timme till i oljade bunkar. Värm ugnen till 250 grader. Tippa upp bröden på en varm plåt och dekorera med citronskivor och salt. Ställ in brödet i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ungefär 35 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar