2013-04-09

Havretekakor

 Jag har tydligen inte kunnat släppa den fabriksgjorda jästen riktigt ännu, två recept på raken. Jag vill så gärna klara mig utan att använda denna typ av jäst men jag känner att jag inte riktigt bemästrar att baka med surdeg helt och hållet ännu. Det blir ju i och för sig inte bättre av att jag går tillbaka till jäst. Jag borde ju istället baka mer med surdeg. 



 Havretekakor

50 g jäst
50 g smör
5 tsk honung
1 tsk salt
70 g havregryn
360 vetemjöl
300 g rågsikt
200 g mjölk


Smält smöret och tillsätt mjölken och värm tills fingervarmt. mät upp havregrynen i en skål, häll över degspadet och låt havregrynen svälla i några minuter. Tillsätt smulad jäst, honung, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader C. När degen jäst färdigt, stjälp upp den på ett mjölat bakbord. Dela degen i lagom stora bitar och rulla dem till bollar. Kavla ut till 1 centimeter tjocka bröd. Nagga bröden och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i cirka 8 minuter och låt svalna på galler. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar