2013-04-24

Foccacia med vitlök och rosmarin

Jag tror att det var min moster som bor i italien som först introducerade min familj för foccacia, eller om det var mamma som fick för sig att baka bröd någon dag, jag minns inte riktigt. Men det låter bättre att det var min moster som bor i Italien som introducerade det för oss så vi kör på det. Brödet är så simpelt men blir så otroligt gott. Mjukt och fluffigt inuti och med en yta som blivit knaprig tack vare olivoljan.

Jag har varit i Italien en gång och hälsat på min moster och hennes man. Det är ju faktiskt en skam att jag inte varit dit och hälsat på fler gånger,  fritt boende i Italien är nog få förunnat och det är ju ett helt otroligt land. Måste. Boka. Resa. Nu!


Foccacia med vitlök och rosmarin

25 g jäst
420 g vetemjöl
300 g vatten
1 tsk salt
1 msk olivolja

Färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
flingsalt
3 msk olivolja


Smula ner jästen i en skål och lös upp med det ljumma vattnet. Rör om tills det löst sig. Tillsätt salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Jäs under duk i 40 minuter. Tryck ut degen på en långpanna som är oljad och låt degen jäsa i 35 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader C. Tryck hål i degen med hjälp av dina fingertoppar och strö över rosmarin och den hackade vitlöken. Salta och häll över lite olivolja. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar