2012-12-30

Havrekex

Havrekex är något som alltid funnits vid julbordet i min familj. Först var det min mormor som bakade det och efter att hon gått bort har min mor och faster tagit över bakandet av de små goda kexen. I år var första året som jag inte firade jul hemma hos min släkt och jag kände att jag behövde något som påminde om julfirandet hemma, havrekex. Dessa kex behöver inte ätas kring jul, de är tillräckligt goda och enkla att göra för att ätas året om. 

 

Havrekex

1 l mjölk
1 kg havregryn
50 g hjorthornssalt
500 g smör
400 g strösocker
500 g vetemjöl


Detta är en stor sats. Det går jättebra att halvera satsen, det gjorde jag och fick ut ca 40 kex. 
Blanda mjölk och havregryn och låt svälla över natten i kylskåpet. 
Smält smöret och blanda i det med resten av ingredienserna. Ställ in degen i kylskåpet i 30 minuter för att få en deg som är lättare att arbeta med. Dela degen i 3 bitar och kavla ut så tunt du kan. Stansa ut lagom stora kex med hjälp av till exempel ett glas. Grädda kexen i  180 grader i 15 - 20 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar