2012-12-18

Knäck och Dajm

Knäck är något jag verkligen har en hat-kärlek för. Jag älskar kolasmaken men det finns få saker som får mig så upprörd som att hälla upp knäcken i dessa små former när formerna börjar falla, trots att jag fuktat plåten de står på, och dyrbar knäck rinner ut över plåten. I år lyckades jag lura på en av mina vänner att göra det så jag slapp all misär, hurra! 


Knäck

2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 dl sötmandel (valfritt)


Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Tjockbottnad ska kastrullen vara för att knäcken inte ska bränna fast. Använd gärna en stor kastrull också eftersom att ju större bottendiameter, desto fortare går det att koka knäcken.
Låt koka upp och rör då och då. Sänk värmen när det börjat koka men se till att det är tillräckligt varmt så att det fortsätter koka. Låt koka i 20 - 45 minuter. Intervallet beror på hur stor kastrull du har, jag hade tydligen en alldeles för stor kastrull så för mig räckte det med ungefär 15 minuter. För att vara på den säkra sidan kan du göra kulprovet lite då och då. Detta görs genom att ta en liten klick av smeten och doppa den i ett glas kallt vatten, när du kan forma smeten till en kula efter att ha haft den i vatten är knäcken färdig.
Medan du kokar knäcken, lägg upp knäckformarna och hacka mandeln fint, om du vill ha mandel i. Jag brukar ställa formarna på en plåt som jag fuktat lite innan för att formarna ska hålla sig på plats, inte för att de alltid gör det men ändå. 
När knäcken är färdig häller du upp smeten i formarna. Använd gärna en kanna med handtag. Jag använder en i rostfritt stål. 
Låt knäcken stelna i rumstemperatur eller kallare, ju kallare desto snabbare stelnar de. 

Dajm

Samma recept som på knäcken gäller här.
Jag vet inte om jag kan kalla detta dajm, men det är det bästa jag kan använda för att förklara detta. Det skulle egentligen bli knäck, men eftersom jag underskattade min kastrullers förmåga så var knäcken stenhård redan vid första kulprovet. Jag hällde därför upp smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och lät det stelna. Sedan doppade jag det i smält choklad och lät stelna igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar