2012-12-15

pepparkakor

Pepparkakor är något som är så himla gott att göra från grunden. Visst, butiksköpt pepparkaksdeg är gott att äta som den är men det blir inte lika goda färdiga pepparkakor tycker jag. Fast även om du gjort degen från grunden eller om du köpt den i affären så tar det en väldigt massa tid att göra. Jag och Johan satt nog i fyra timmar allt som allt, med ugnen på. Då är det inte kul att ha ett kök som endast är cirka 12 kvadratmeter stort.

Pepparkakor

150 g smör
3 dl socker
2 dl sirap
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kryddnejlikor (malda)
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
900 g vetemjöl ( ca 1½ l)


Rör smör, socker och sirap smidigt tillsammans med kryddorna. 
Tillsätt bikarbonat och vatten och arbeta in mjölet. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Plasta in degen och låt den vila i kylen över natten.

Dagen efter kavlar du ut degen, inte för tunt, och stansa ut kakor med de figurer du tycker om. Värm ugnen till 225 grader och grädda mitt i ugnen i 5 till 7 minuter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar