Jag har hittat en teknik på att långsamt tillaga ett lamm i ugn som jag gillar. Det var hos
Hugh jag läste om den först. Senare kommer jag att experimentera mera med kött från andra djur.
Egentligen är det väldigt enkelt och rättfram. Ställ in lammet i en het ugn, 220 grader, i 30 minuter för att ge det lite färg och textur. Ta ut köttet efter 30 minuter, tillsätt 2 glas vätska i formen och täck allt med aluminiumfolie och ställ in det i ugnen i 6 timmar på 120 grader.
När det är klart är det väldigt mört och saftigt.
|
Saftigt lamm. |
För att ge lammet lite mer smak gör jag en kryddpasta eller marinad som jag gnider in lammskuldran i. Ingredienserna jag använde denna gång var dessa:
- Vitlök
- Rosmarin
- Timjan
- Chili
- Salt
- Peppar
- Citronsaft
- Honung
- Lite olja
|
Några smaksättare. |
Skär små skåror i lammet, bara 1-2 mm djupa, med en vass kniv och gnid in hälften av marinaden.
Spara lite av marinaden tills lammet kommer ut efter 30 minuter.
|
Lägg till bildtext |
Ta ut lammet och ha på den sista marinaden. Häll samtidigt i 2 glas med vatten i formen innan den täcks med aluminiumfolie.
|
Efter 30 minuter i ugnen. |
Täck allt med aluminiumfolie.
|
Baka in allt i folie. |
Gör något annat i 6 timmar, eller åtminstone i 5 timmar och använd den sista till att göra något gott tillbehör till lammet.
|
Efter ytterligare 6 timmar i ugnen. |
Köttet lossnar lätt från benen så det gör inget att den här lammskuldran har några stora ben i sig från början.
|
Benet lossnar lätt. |
Skär upp lammet och servera det med något gott.
|
Härligt lamm och lite vin. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar