2012-07-05

Laxsida i ugn


Det här är ett enkelt middagsrecept som om bara man har 50 minuter på sig innan maten ska vara serverad klarar av att göra även på en vanlig vardag.
Det här är det som behövs:

  • En laxsida, den på bilderna är den strax över 1 kilo
  • Grovt salt
  • Ris
  • Créme fraiche
  • Svart caviar
  • Vitpeppar
  • Persilja
Tillagningstid: ~45 min.
Laxsida på saltbädd.
Sätt  ugnen på 200 grader och ta sedan fram den form du har tänkt använda. Fyll den med grovt salt så att saltet täcker bottnen och lägg sedan i laxsidan. Jag brukar strö över några saltkorn på ovansidan för att det känns bra.
När detta är gjort så är det dags att sätta på vattnet till riset. Med riset i vattnet så finns det tid att ordna med annat än matlagning tills riset är färdigt ungefär 20 minuter senare.


Efter ca 40 min i ugnen
Helt beroende på hur tjock laxbiten är så är den färdig efter 30-40 minuter. Om det inte är allt för stressigt med att få fram maten på bordet så betyder det att riset har kokat färdigt och fått eftersvälla i några minuter samtidigt som det finns tid att ordna till någon enklare sås.

Det färdiga resultatet
Såsen på bilden är väldigt enkel men fräsch och god. Ta créme fraichen och rör ned lite vitpeppar och svart caviar i den. Rör lite sakta och försiktigt så att kornen inte går sönder och färgar allt mörkt.

Det blev även ett par matlådor.
Matlådorna kanske inte ser så inspirerande ut men med en extra låda med sås och/eller grönsaker så blir de uppiffade och trevliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar