2012-07-23

Polarkakor

Detta är ett bröd som jag hittade i tidningen hembakat i vintras och som jag har gått tillbaka till flera gånger. Jag tenderar att göra det när jag hittar något jag verkligen gillar, då bakar jag det om och om igen under en period, glömmer bort det för att sedan hitta tillbaka till det igen. 



Det var länge sedan jag bakade något med surdeg, detta är tyvärr inte surdeg det heller, men nu har jag köpt hem ingredienser så att jag kan starta upp både en surdeg och en vildjäst. Vildjäst har jag inte provat baka bröd med innan så det ska bli riktigt intressant. Surdegsbröd är enligt mitt tycke liiite bättre än bröd gjort på vanlig jäst som du köper i mataffären och deras hållbarhet är definitivt bättre. Dessa polarkakor gör sig tyvärr bäst direkt ur ugnen även om de är goda även efter några dagar om man värmer på dem några sekunder i micron.


Polarkakor

Ca 20 st

Ingredienser
50g smör
5 dl vatten
50g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

Gör så här:
Smält matfettet, tillsätt vatten och värm allt till ca 37 grader, det gör inget om det är lite kallare eftersom man då kan jäsa degen längre och får ett bättre bröd. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsammans med salt och sirap. Tillsätt det mesta av rågsikten och arbeta degen blank och smidig. Degen ska släppa från bunkens sidor när den är tillräckligt arbetad. Strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 1 timme (kortare om du haft varmt spad). Sätt ugnen på 275 grader och lägg bakplåtspapper på några plåtar. Dela degen i ca 20 jämnstora bitar, trilla dem till runda bollar och kavla ut dem till rundlar på ett lätt mjölat bakbord. Nagga rundlarna och lägg dem på plåtarna. Låt jäsa igen i ca 20 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen i 3-5 minuter, tills de är gyllene och låt svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar