2013-03-06

Surdegsbröd på råg och vete


Nu har jag äntligen kommit igång med mitt surdegsbakande igen efter kursen jag gick hos Sebastien Boudet. Det känns så himla mycket lättare att baka med surdeg efter att ha fått lyssna på honom. Vad jag har kunnat läsa mig till innan dess så har det alltid känts som att det är superklurigt och tidskrävande att baka med surdeg. Men det är ju faktiskt helt tvärtom, en surdeg blir inte arg på mig och överjäser om jag skulle råka glömma bort den i några timmar och den effektiva baktid som jag spenderar med den är kanske tio minuter. Den har inte något alls emot att stå och gotta till sig långsamt i sin egen takt i kylen, den kan stå där i några dagar om den känner för det. Det är nästan så att jag måste byta bloggnamn, "naturalyeastornoyeast", men det klingar inte riktigt lika bra.

Surdegbröd på råg och vete

300 g surdeg
1½ kg mjöl (valfritt vilken sort, jag använde 1 kg vetemjöl och ½ kg rågmjöl)
1 l ljummet vatten
20 g salt


Det är så enkelt som att bara blanda ihop alla ingredienser. Efter det låter du degen vila i 1 timme så att mjölet ska kunna ta åt sig all fukt och att glutenet ska hinna börja formas. Knåda sedan degen tills den börjar släppa från bordet. Lägg ner i valfri form med lock och låt jäsa i kylen åtminstone 12 timmar. Ta fram degen och forma den eller lägg i jäskorg. Här kan du antingen stoppa in den i kylen i några timmar eller någon dag till och jäsa den längre eller så kan du grädda det direkt. Just det här receptet blir det ca 3 stora bröd av. Jag gräddade en direkt i ca 40 minuter och lät en stå över dagen i kylen för att sedan grädda den på kvällen. Spraya gärna in lite vatten i ugnen innan du sätter in brödet för att hjälpa skorpan på traven och för att inte fukten ska smita ut från brödet. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar