2013-03-12

Karamelliserad lök

För några veckor sedan köpte jag en "göra korv"-bok. Jag köpte den inte direkt för hur man gör korv eller korvrecepten i den utan för tillbehörsrecepten och det här receptet är modifierat recept ur den boken.
Boken heter "Gör Korv, korta långa råa starka" av Johan Åkerberg och Jesper Lindberg.
Karamelliserad lök
Ingredienserna jag använde var:
  • 2 gula lökar
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 1 msk socker
  • 50 g smör
  • 1 dl ljus öl
  • salt och peppar efter smak
Vitlök och lök.
 När smöret har smält i den medelvarma stekpannan så hade jag i vitlöken och den gula löken.
Smör, vitlök och lök
Jag tyckte att det fortfarande var lite mycket textur kvar efter bara 10 minuter i stekpannan så jag lät löken ligga i lite mer än 20 minuter innan jag tillsatte sockret och ölen.
Löken kommer att bli sötare desto längre den får tillagas och jag har sett recept på löksoppor där den ska karamelliseras i 40 minuter. Jag antar att det behövs mindre socker ju längre tid löken får ligga i stekpannan.
Även om vi inte åt korv den dagen jag gjorde den karameliserade löken så skulle den provsmakas. Den fungerade utmärkt till hamburgare.
Hamburgare med tillbehör.
 En stadig hamburgare med ägg, sallad och karamelliserad lök.
Ännu en hamburgare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar