2013-02-06

jordnötshummus med malaysiskt bröd

 Jag är helt såld på hummus och jag kan äta det när som helst och hur som helst. Vanlig hummus är något av det bästa som finns men jag tror att jag har hittat något nästan ännu bättre, jordnötshummus. Jag var i himmelriket när jag smakade denna. Sältan och lenheten från jordnötssmöret tog hummusen till nya höjder. Det jag allra helst har till hummus är ett plattbröd och detta plattbröd går inte av för hackor heller även om hummusen är stjärnan i detta samarbete.

Jordnötshummus

400 g kikärtor
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 msk slätt jordnötssmör
1 msk citronsaft
1 tsk flingsalt
1 tsk mald spiskummin
5 msk grekisk yoghurt
några hackade jordnötter, till servering
1 tsk rökt paprikapulver, till servering

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Lägg allt förutom yoghurten i en matberedare och kör tills du har en lite klumpig puré. Tillsätt yoghurten och kör igång matberedaren igen tills du har en konsistens som du tycker om. Tillsätt eventuellt mer olja eller yoghurt om du vill ha en lenare konsistens. Smaka av med eventuellt mer citronsaft och salt. Servera i en skål och strö över hackade jordnötter och paprikapulver.

Malaysiskt bröd

1 ägg
1½ dl vatten
1 tsk salt 
2 msk olja
1 msk farinsocker
5 dl vetemjöl

Knäck ägget i en skål och tillsätt ljummet vatten. Blanda sedan ihop det med salt, olja och socker. Tillsätt vetemjölet och blanda tills du har en smidig deg. Låt helst vila över natten men om du inte har tid med det så låt det åtminstone stå och gotta till sig i en timme. Dela degen i lagom stora bitar, ca 6 stycken, och rulla till bollar. Kavla ut dem ganska tunt och se till att stekpannan är ordentligt varm när du börjar steka dem. Stek i ungefär 3 minuter på varje sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar