2013-02-12

Harissa

Att göra egen harissa pasta kanske är lite överkurs men jag var tvungen att prova och trots ett sub-optimalt resultat känns det så enkelt nu att jag kommer att göra det igen. Nästa gång kanske jag följer grundreceptet lite mer dock.
Harissa med en seven star chili.
Ingredienser till harissan:
  • 50 gram het chili, jag använde en seven star chili jag fick av Yang.
  • 1/2 dl malen koriander
  • 1/4 dl salt
  • 1/4 dl vitlök
  • 1/4 dl malen spiskummin
  • 1/2 dl olivolja + extra olivolja
Ingredienser.
Som bilden ovan visar så följde jag inte receptet härifrån. Mest berodde det på att när jag väl läste om det så hade jag inte tid att blötlägga chilin. Detta plus att jag använde hel koriander och hel spiskummin gjorde harissan ganska smulig och det krävdes en del olja för att hålla ihop den, men den smakar riktigt gott.
Receptet är enkelt om man bara har tid.

  1. Börja med att blötlägga chilin i varmt vatten i 2 timmar. Skölj sedan av dem.
  2. Blanda alla ingredienser i en mixer och ha i extra olivolja tills det blir en tjock pasta.
Men som jag visar går det att modifiera en del steg och ändå få fram fina smaker. Tydligt är dock att min mixer inte fungerar lika bra som en mortel på koriandern och spiskumminen. Där fick jag för att jag försökte spara tid.
Färdig harissa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar