2012-06-06

Valnötsbröd

Jag har, efter 15 års studier, äntligen min första betalda semester! Det känns helt underbart och eftersom vädret har varit allt annat än strand- och parkvänligt så har jag spenderat de första dagarna med att baka en del.

I vårt lilla hushåll heter husguden Hugh Fernley-Whittingstall, ett namn som låter väldigt pretentiöst men som tillhör en före detta hippie från England som flyttat från storstaden till landsbygden och börjat leva på det han själv kan odla.


Vi upptäckte Hugh genom att han har en TV-serie som heter River Cottage (Det goda livet på svenska). Han har en filosofi kring mat som går ut på att ta vara på allt som är ätligt, både när det gäller djur och växter och det är något som verkligen tilltalar mig, även om jag inte riktigt har varit villig att lära mig att äta komage eller hönshjärta ännu. 


Detta är ett bröd gjort på bikarbonat och det kräver därför knappt någon tid alls i anspråk. Bröd gjorda på bikarbonat blir inte lika luftiga som ett bröd som fått jäsa med jäst men det betyder inte att de inte kan smaka hur gott som helst, det här brödet blev faktiskt en väldig hit här hemma. 


Valnötsbröd

2 bröd
Tillagningstid ca 30-40 min

Ingredienser:

9½ tsk honung
200g valnötter
500g vetemjöl
1 nypa salt
4 tsk bikarbonat
ca 3 dl vatten

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Om du har fast honung, värm den i en kastrull på låg värme för att mjuka upp den. Krossa hälften av valnötterna väldigt fint, det ska nästan bli ett pulver. Hacka resten av nötterna grovt. Detta ger en ideal kombination - massor av smak från de krossade nötterna och struktur från de större bitarna.

Blanda mjöl, salt, bikarbonat och valnötterna i en skål Tillsätt honungen och vattnet och blanda till en jämn deg. 

Dela degen i två delar och forma dem till två bollar. Platta till dem till cirka 5 cm och skär ett djupt kors i dem, nästan till botten. Baka bröden i 20 till 25 minuter, tills brödet låter ihåligt om du knackar på undersidan av brödet. Låt brödet svalna på galler.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar