2012-05-28

Sirapslimpa

Min stora förkärlek inom bakning är bröd. Det är inte mycket som slår ett nybakat bröd och jag har kommit till den punkten att jag inte längre kan äta "köpebröd". Bröd har ju dock en tendens att ta ganska lång tid, i alla fall om man ska baka med jäst. Denna sirapslimpa är visserligen gjord med jäst, men man slänger lätt ihop den en eftermiddag efter jobbet så länge ugnen är ledig. Detta bröd ska nämligen ställas in i kall ugn och jäsa under uppvärmningen.


Just sirapslimpa är något jag ofta återvänder till. Min kära mor bakade inte bröd jätteofta när jag var liten men när hon väl bakade bröd så var det oftast sirapslimpa. Jag kommer så väl ihåg hur gott det var att äta det brödet och det var nästan så att man inte kunde bärga sig tills det svalnat. 




Sirapslimpa

2 limpor
Tillagningstid: 50 min.

4 1/2 dl ljummet vatten1 paket (50 g) jäst1 1/2 tsk salt3/4 dl (bröd)sirap1 äggca 14 dl (ca 750 g) rågsikt1 msk brödkryddor

(Jag skippade brödkryddorna och använde mig av 750 g blandade mjölsorter, rågsikt, vetemjöl och rågmjöl)

Häll vattnet i en stor degbunke. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, sirap och ägg. Blanda mjölet med brödkryddor och arbeta in mjölet i vätskan. Arbeta degen smidig. Smörj två formar med olja. Forma degen till två limpor, lägg dem i formarna och sätt in på galler på nedre falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 225 grader och grädda 35–40 minuter. Lägg ett papper över om färgen mörknar för tidigt. Limporna spricker något under gräddningen. Ta bröden ur formarna och låt dem kallna insvepta i handdukar











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar