2012-05-26

Makroner med rosenvatten

Vi fortsätter på blommtemat tycker jag. Där min sambo arbetar finns det en halalbutik där vi brukar köpa kött men de har även mycket annat roligt från hela världens hörn. Jag har sett väldigt många recept på makroner med rosenvatten i och länge varit sugen på att prova på det men jag har inte lyckats hitta något. För än förra helgen, då äntligen hittade jag det i halalbutiken.



Rosenvatten doftar helt underbart och smaken på makronerna blev väldigt av det. Till fyllningen använde jag en helt vanlig vaniljsmörkräm eftersom jag inte ville att fyllningen skulle ta över smaken helt och hållet. 


Makroner tar lite tid att göra och kan vara lite krångliga första gången men dom är så himla goda och man kan göra så många olika variationer att det är värt det. Det underlättar även om man har rätt verktyg. Jag använder mig av en makronform av silikon där det är cirklar utmärkta så det blir lättare att spritsa ut jämna makroner. 
Makroner med rosenvatten

16 st
1 3/4 mald sötmandel (Jag använder mig av färdigt mandelmjöl och det fungerar bra för mig)
2½ dl florsocker
2 extra stora äggvitor (rumstempererade) 
½ dl strösocker
½ tsk rosenvatten
rosa karamellfärg
Fyllning
4 msk rumsvarmt osaltat smör
½ tsk vaniljessens (eller vaniljsocker)
2 ½ dl siktat florsocker

Gör så här
Mal sötmandel och florsocker tillsammans i en matberedare eller, om du använder mandelmjöl, sikta ner mandelmjöl och florsocker i en skål. 
Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet. Blanda i rosenvattnet och så mycket karamellfärg att smeten blir svagt rosafärgad. 
Vänd ner mandelblandningen (ungefär en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens. 
Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut på bakplåtspapper, eller gör som jag och investera i en makronform gjord av silikon den har gett mig mycket bättre resultat, finns bland annat på servera. Knacka med handen under bakplåten så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter och värm ugnen till 150 grader. 
Grädda i 10-15 minuter, när man använder sig av blöta ingredienser såsom rosenvatten och karamellfärg kan det ta lite längre tid än 10 min. Låt makronerna svalna i ca 10 minuter och lossa dem sedan från bakplåtspappret eller formen. 
Gör fyllningen genom att vispa smöret och vaniljessensen vitt och fluffigtg i en skål. Vispa gradvis i florsockret tills konsistensen är slät och krämig. Lägg ihop makroner med fyllning emellan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar